Trabzon’un fethinden sonra, islamiyetin yayılmasında öncülük eden , Onlar  Kahramanmaraş’ta  evliyaullahtan sayılan Saçaklı Mehmet efendinin kardeşleri Osman,Hasan ve İlyas Efendilerdi. Osman Efendi, Çaykara ilçesinde eski adı ile “Paçan köyü ” olarak bilinen   köyde vefat etmiş ve köy camisinin yanında türbesi yapılmış hatırasına hürmeten de köyün adı Maraşlı olarak değiştirilmiştir.
Kabrindeki  kitabesinde;

“Of’a iman-ı İslâm-ı getirdi kemalin menbaı Maraşlı Osman
Ne kutsî kudrete malikti hayret, boyun eğmişti bir görmede ruhban
Dokuzyüz altmış idi hicri yıl, Onu rahmetlere gark etti Rahman” yazmaktadır.
Yine İlyas Efendinin kabri; Uzungöl’den devamla gidilen  Çayıroba Köyünde (Yente yaylasında) bir camii içersinde bulunmaktadır.  Hasan Efendinin kabri ise Rize istikametinde Of’un çıkışında  Eskipazar Beldesi Kavak Camii önünde sahil yolunun kenarındadır.

 Bu mübarek zatlar, iki şehir arasında manevi olarak kuvvetli bağ kurmuşlardır.  Bu üç mübarek zat  Karadenizin zor coğrafik yapısına rağmen yıllarca büyük bir azimle İslamiyet in yaygılaşmasında çaba harcamış  özellikle yaşantıları ile örnek olmuşlardır.

Dulkadiroğlu Beyliği’nin merkezi Maraş olup Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hâtun, Dulkadiroğlu Alaüddevle  Bey’in  kızıdır. Dolayısıyla Maraşlıdır. Yavuz Sultan Selim’in Trabzon Valiliği sırasında bir çok akrabasını Maraş’tan Trabzon’a getirmiş Trabzon-Maraş arasındaki kardeşlik köprüsünü güçlendirmiştir.

 Trabzon’lular  ve özellikle Çaykara ve Of’lular  islamiyetin tebliği hususunda çabalarından dolayı Kahramanmaraşlıları çok severler, Kahramanmaraşlılarda tabi ki onları, bu sevgilerinin bir nişanesi olarak; Kahramanmaraş’ın en büyük caddesinin adı Trabzon caddesi, Trabzon’un en büyük ve işlek  caddesinin adı ise    Kahramanmaraş caddesidir. Yıllar öncesinden  karşılıklı olarak isimleri konulmuş ve  halen aynı isimlerle  anılırlar.

Kahramanmaraş’ta  Saçaklızadeler ile ilgili “ Saçaklızade Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Vakfı” vardır. Çarşıbaşı camii’nin bitişiğinde bulunan bu vakıf  çok sayıda insana yiyecek,giyecek ve yakacak gibi yardım ulaştırarak, hayır  ve hasenat işleri ile uğraşmaktadır.


Saçaklızadeler, Maraş’tan kalktı gittiler, sırf Allah rızası için görev yaptılar ve göçtüler. Onlar, o dönemde çok sayıda insanın hidayete kavuşmasına vesile oldular. Halen unutulmadılar dualarla yâd ediliyorlar.Ne mutlu yüz akı ile ahirete göçebilenlere.