Bütün peygamberler, peygamberliklerini ilan ettikleri zaman, muhatap oldukları    toplumlar tarafından istisnasız  dışlanmışlar ve çok az sayıda insan bu çağrılarına kulak vermiştir. İnanmayan insanlar, peygamberleri yalancılıkla  suçlamış ve büyücülükle itham etmişler.Nihayetinde son çare olarak  mucize istemişlerdir.

Şimdi ayetler ışığında Salih Peygamber,  kavmi ile bu manada neler yaşamış ona bakalım:

Hazreti Salih peygamber kavmine şöyle tebliğde bulunur;

Semud(kavmi) de peygamberlerini yalancılıkla suçladı.Kardeşleri Salih, Onlara şöyle demişti: ‘Allah’a karşı gelmekten sakınmazmısınız? Bilin ki, ben size gönderilmiş güvenilir bir elçiyim. Artık Allah’a karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin.Bu tebliğime karşı sizden hiçbir ücret istemiyorum.Benim ecrimi verecek olan, ancak âlemlerin Rabbidir.” (eş-Şuarâ 141-145)    

Kavmi; söylenenlere inanmadı, birçok aşağılayıcı sözlerden sonra , gerçekten peygamber isen bize mucize göster dediler.

Kavmin reisi Cenda, karşıdaki büyük bir kayayı göstererek “Senin ilahın, o kayadan kırmızı tüylü, doğurmak üzere olan dişi bir deve çıkarsın! Yavrusunun rengi de annesinin renginin aynısı olsun!

O dönemde en kıymetli şey kırmızı renkli deve idi.

Bir gün tayin edildi her yere duyuruldu ve Semud kavminin tamamı toplandı.

Salih peygamber namaza durdu. Daha sonra ellerini mevlasına kaldırdı dua etmeye başladı.

Çok geçmeden, kaya sancılı sesler çıkarmaya başladı ve içinden kızıl renkli deve çıkarak “Allah’tan başka ilah yoktur.Salih-aleyhiselam-Allah’ın peygamberidir.” Diyerek seslendi.

Cenda, bu mucize karşısında Salih peygamberin alnından öptü yüz kişi ile birlikte peygambere tabi oldu.

Salih peygamber ilahî bir ölçü koydu:

Salih dedi ki : İşte istediğiniz mucize bu dişi devedir su içme hakkı bir gün onundur! Belli bir günde sizindir. Ona kötülükle ilişmeyin, yoksa sizi muazzam bir günün azabı yakalayı verir.” (eş-şuara 155-156)      

Deve yavrusu ile otlar.Semud kavmi gelir diledikleri kadar süt alırlar ve bu sütten içenler hastalıklarına şifa bulurlardı.

Bu büyük mucize karşısında kahrolan kafirler ilahî ikazlara aldırmadan dokuz kişi bir araya gelerek gizlice deveyi öldürmek için plan yaptılar.

“Derken o kişiler, devenin ayaklarını kesip düşürerek öldürdüler ve Rablerinin emrinden dışarı çıktılar…”(el-A’raf 77)

Devenin yavrusu korkup dağa kaçtı.Salih peygamber, devenin öldürüldüğünü duyunca çok üzüldü.Devenin yanına geldi ağladı. Azgın kavmi ise :

“… ey Salih! Eğer sen gerçekten peygamberlerden isen, bizi tehdit ettiğin azabı getir dediler.” (el-A’raf 77)

Semud kavmi zenginliklerine, sağlam yapmış oldukları binalarına güvenerek gelecek olan azabın kendilerini etkilemeyeceği inancındaydılar.

Ve nihayet; öyle bir sayha (ses) geldi ki bu sayhanın şiddetinden hepsi  helak oldular.

“Zulmedenleri, o korkunç  ses  yakaladı ve yurtlarında diz üstü çöke kaldılar.” (Hûd, 67)


Kur’an- Kerim’de kıyametin kopuşu da tek bir bir sayha ile meydana geleceği bildirilmektedir.Dolayısıyla  sayha ile helak olan kavimlerde kıyametten bir sahneyi hatırlatmaktadır.