İlk icat edilen araba tekerleğinin daire şeklinde olmayıp kare şeklinde olduğunu biliyor muydunuz? Tekerleğin dönüşünü hayalimizde canlandıralım tak..tuk …tak…tuk hızlandıkça taka tuka,taka tuka şeklinde hoplaya zıplaya gittiğini bir düşünelim.

İnsanlar, o arabaya binerler yarım saatlik mesafeye giderler ardından mide bulantısı baş dönmesi istifralar üç gün kendilerine gelemezlermiş. Sanırım bu anlatılanlara bakılınca kimse o arabada olmak istemezdi değil mi? Malesef yanıldınız.

Tam aksine.  İnsanlar o arabaya binmek için gün doğmadan sıraya girerler. Kimi zaman sırası gelmeyenler gün batımına kadar beklerlermiş Hatta erken sıra için eş dost tanıdıkları aracı koyarlarmış. O zamanın modası bu arabaya binerek yolculuk yapmak olduğu için binmeyenler için;

“-A aa şekerim sen hala taka tuka ya binmedin mi ?”

“-Düşündüm ama rahatsız olurum diye çok korkuyorum.”

“-Moda şekerim moda..Bir kaç gün dinlenirsin geçer gider.”

Tabii ki kınamamak gerekir moda olunca akan sular durur!!!
Biraz da günümüze yolculuk yapalım ne dersiniz?

Çok uzak tarihlere gitmeyelim. On-onbeş yıl öncesinde deseler ki; insanların pantolonları jilet atılmış yırtık pırtık olacak.Nasıl tepki alırdınız?
“Git işine kardeşim. Kafayı mı yedin, üzerine para verseler kesinlikle giymem!”derlerdi değil mi?

Ama söylenen şey oldu.İlk zamanlarda bu insanlar fakir zannedilip Fakir Fukara Fonun'dan yardım verilmek istenmiş.İşin aslının öyle olmadığı kısa sürede anlaşılmış...

Meğerse, özellikle diz kapaklarından yırtık olan pantolonlar daha kıymetliymiş..!Arkadaşım anlattı bakın ne olmuş?; Geçenlerde oğlu tutturmuş; "-Yırtık pantolondan alacağım, arkadaşlarımda giyiyor bende giyeceğim" diyerek... Babası; 

"-Dizkapaklarından yırtık pantolon giymeni asla tasvip etmiyorum"

Oğlu, gitmiş... Yeni almış olduğu pantolonu üzerine giyerek gelmiş. Tabi ki bizimkinin gözleri dizkapaklarına odaklanmış ama sapa sağlam...İçinden bir "Ohh" çekmiş... 
Oğlu;
"-Baba tavsiyene uydum" demiş ve  arkasına dönmüş birde ne görsün ..! Pantolon arkadaki cep kısımlarından lime lime.. Baba hiddetlenmiş;

"-Oğlum keşke önden  yırtık alsaydın da ....... yırtık almasaydın, çabuk git bunu değiştir."  demiş. 

Bu düşüncelerden hareketle ben de diyorum ki; 
    

 Ey insanlar; eskimiş çeketlerinizi,paltolarınızı,montlarınızı,gömleklerinizi,tişörtlerinizi muhafaza edin sakın atmayın!!

Çünkü yırtık pantolonlardan sonra sıra bunlara da gelecek yırtık montlar, omuzlarından pamukları çıkmış, cepleri sökülmüş ceketler revaçta olacak. Dikkat edin tişörtün yarısı adeta çekilip koparılmış halde olanların fiyatı oldukça pahalı olacak (!)

Bakın aklıma ne geldi; Suudi Arabistan’da arabaların yüzde yirmisinin hem de çok pahallı lüks arabaların, yamuk  yumuk  bir vaziyette, kimisinin tamponu yerlerde sürünür vaziyette gittiğini gördüm;  ‘bu ne haldir? Neden tamir ettirmiyorsunuz?’ diye sordum.

 “Zaten bu gidişle moda olacak. Neden masraf edelim ki” dediler.

Vay be..! “Moda” sen neymişsin haberimiz yokmuş.!

Aşağıda yazacağım şeyler abartı değil geleceğin modası olacak, bu sözlerimi sakın yabana atmayın bir yere not edin.!

Düşünsenize;

Fabrikasından, çok pahallı gıcır gıcır araba vitrine çıkacak. Satın alan kişi daha anahtarını teslim almadan, firma tarafından öncesinden hazırlanan balyozu eline alacak, rastgele arabanın kaportasına gücü yettiğince vuracak araba yamuk yumuk olacak tabii ki o sırada orada hazır bulunanlar tarafından , ıslık ve alkış sesleri ortalığı ayağa kaldıracak.Daha sonrasında arabanın yeni sahibi büyük bir iş yaptım edasıyla arabasına binecek, ani kalkış yapıp havasını atarak uzaklaşacak.

Olur mu? Evet olur, "moda" değilmi kardeşim... neden olmasın.?


Ey yurdumun güzel insanları, el emeği göz nuru döken kaportacı kardeşlerim size sesleniyorum bu moda denen illet mesleğinizi elinizden alacak. Siz en iyisi geç olmadan şimdiden kendinize yeni meslek edinin.  

Kendi irademizle iyiyi güzeli görme temennisi ile..Hoşçakalın